Slåss för ett snällare spelcommunity

image

För ett tag sedan så inträffade det. Bungie delade en video på en stackars elvaåring som blir lurad av en bluffmakare som tar kontroll över hans konto i Destiny och raderar allt han åstadkommit. Stressen i pojkens röst är tydlig. Han kontaktar bluffmakaren och säger ett sanningens ord till förövaren, dock utan kraft i rösten. Pojken lägger på och ett hjärtskärande snyftande hörs när pojken gråter över händelsen. Allt detta visas upp för att Bungie vill få fram en poäng om att man måste ta hand om sitt konto. En bra poäng som dock försvinner då det visar sig att Bungie inte gör något för att vare sig hjälpa killen eller utreda förövaren. Internet exploderar. Folk vill se huvuden rulla medan andra menar att pojken nyss lärt sig en värdefull läxa.

Problemet är att allt inte är så lätt. Kontot som dådet utförts ifrån har använts av någon som inte är ägare till kontot. Ägaren, som numera har stora problem i livet och ligger sängliggande och även nyligen förlorat sin syster i cancer, får dödshot och folk hoppas han får cancer. Helt plötsligt har personerna som vill ha rättvisa själva förvandlats till förövare och cybermobbare. Allt är kaos.

Det är inte första gången vi ser detta. Hatet på internet flödar konstant och alla tycker sig ha rätt att utöva hat mot andra människor. Jag ska erkänna att även jag svor högt om vilket jävla as som gör detta mot ett barn. Men där slutar det för mig. Jag ville se Bungie göra något åt det, inte hota personen bakom kontot som utförde dådet. Jag vet bättre vågar jag mig på att säga.

Samtidigt vill jag ha förändring. Det finns en mentalitet kring att man måste skydda sig själv på internet, vilket jag gör. För ett barn som är nyfiket är det inte alltid så lätt. Där har vi föräldrar det största ansvaret. Vi lär dem om de olika farorna som finns på internet och hur man så säkert som möjligt kan vistas på webben. Precis som irl. Men precis som irl så är det inte så lätt. Trots att man är bakom axeln på sina barn med jämna mellanrum så behöver de lite frihet. Varför ska de inte kunna ha det heller? Varför ska vi behöva vara så försiktiga hela tiden? Varför tillåts dessa troll göra vad de vill, trots att spelföretagen ser vem förövaren är? När det nu är lättare än någonsin att bevisa att man blivit lurad iom inspelningsmekanismen på ps4 och xbone så borde spelföretagen kunna hjälpa till mer.

Det handlar inte bara om det. Det handlar om en förändring i hela kulturen på internet och i spelkulturen. Vi behöver ett rum där vi kan lita på varandra och dela varandras intressen. Vi som spelcommunity borde ta hand om varandra och enas om en enda sak. Att spel är roligt och att då många som möjligt borde inkluderas i denna underbara kulturform. Det görs inte med troll som får härja fritt på internet. Alla har lika mycket ansvar att säga ifrån. Spelare som spelutvecklare. Vi accepterar inte det beteendet!

Om Robert Arveteg

Har skrivit om spel i bloggosfären sedan 2009. Först genom egna småprojekt för att sedan ansluta sig till bloggsajten Spelografi. Efter det har det varit en fantastisk resa på populära sajter som svampriket.se och nu senast som redaktör på eurogamer.se . Skriver numera om exakt det han själv vill, och inget annat.
Det här inlägget postades i Krönika, Speltankar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s