För ett trevligare internet

Friends Nätrapport

Vi lät nyligen våra barn få starta ett varsitt Kick-konto, ni vet den där chatt-tjänsten som är så populär just nu. Förvisso är vi hårt kontrollerande kring våra barns användande och har hårda säkerhetsinställningar samt utför stickprov för att hålla koll på vad de gör när de använder internet rent allmänt. Redan dagarna efter de började använda Kick så blev äldsta grabben ovän med en kompis och de lämnade varandra utan vidare större bråk. Han är bra på att undvika bråk min äldsta grabb, trotts svårigheterna med humöret i direkt anslutning till hans ADHD. Andra barn är inte alltid lika duktiga på det och den andra killen var inte långsam med att skriva fula meddelanden på Kick, varpå grabben blockade honom för att slippa det hela. Den andra killen skickade då istället meddelanden till vår näst äldsta grabb och bad honom hälsa sin storebror lite fula ord. Problemet är ganska tydligt för de som varit i kontakt med detta innan, och det är att barn som vuxna känner att de kan skriva vad som helst på internet. Barnen kan fortsätta sina bråk och ibland mobbing på internet, för ofta ser inte föräldrarna vad som händer på den här arenan.

Nyligen publicerade Friends en undersökning att de kartlagt att mobbing och trakasserier på internet är ganska så utbrett hos barn. Facebook är värst, därefter i tvspel och på tredje plats kommer just Kick. Speciellt tonårstjejer är drabbade, något som vi inom communitys för tvspel redan lagt märke till sedan länge. Könsord haglar och nedvärderande kommentarer är något som framför allt kvinnor får ta del av. Ofta för att de just är kvinnor.

Det jag känner är att det är lite tragiskt att det inte ofta kommer upp den här typen av information för allmänheten. Visst förs det ständigt en debatt och jag personligen försöker nå ut till föräldrar så bra som jag kan. Våra barns skola gör detsamma och har ett omfattande arbete kring internetanvändning för föräldrar och barn. Detta räcker dock inte. Att Friends, som mer trovärdig källa, kommer ut och informerar till befolkningen hjälper väldigt mycket. Däremot så har Friends en poäng också. Sociala medier och spelföretag måste ta ett samhällsansvar och göra sina produkter mer säkra och arbeta för att motverka det här beteendet. Det är bara att titta på Facebook för att se vad som görs fel. Där tillåts nazister och mansgrisar spy ur sig propaganda och könsord medan en kvinna som visar kroppshår kan bli avstängd. Där finns mycket arbete att göra. Det som är så hemskt är att budskapet som sänds är att detta är okej och många ser det som bagateller. Det som behövs är att fler verkligen förstår att detta är mobbing. Då kanske folk kan börja jobba mot det på samma sätt som man gör på skolgården, för just nu så ser man inte mobbingen och trakasserierna på internet.

Länk: Friends nätrapport

Annonser

Om Robert Arveteg

Har skrivit om spel i bloggosfären sedan 2009. Först genom egna småprojekt för att sedan ansluta sig till bloggsajten Spelografi. Efter det har det varit en fantastisk resa på populära sajter som svampriket.se och nu senast som redaktör på eurogamer.se . Skriver numera om exakt det han själv vill, och inget annat.
Det här inlägget postades i Krönika och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s