Spel ingen direkt orsak till sjunkande skolresultat

Sleeping in School

Det börjar bli lite löjligt det här med hur myndigheter och politiker spyr ur sig okunnig smörja om hur tv-spel skulle vara roten till allt ont i världen. Normalt sett så anklagas spel vara orsaken till bl.a dödsskjutningar i USA, och alltså inte deras slappa vapenlagar och annat dylikt som att man kanske borde sett till att barnen fått professionell hjälp innan utbrottet. Samtidigt så kan spel som World of Warcraft och säkerligen Littlest Petshop få stå till svars för dödsskjutningarna, trots att det inte finns någon relevans alls till det verkliga livet och vapenhantering. Nu är det alltså här i Sverige som Moderaterna spyr ur sig ett av flera citat som handlar om att tv-spel delvis skulle vara orsaken till det sjunkande studieresultatet. Det enda jag kan tänka mig är att de sett på undersökningar är att elever antagligen spelar tv-spel och har dåliga resultat, för större samband borde det inte finnas. Mönsterelever spelar nämligen också tv-spel. Ibland ännu mer än de som har det svårare i skolan. Om man ska vara rättvis så finns det de som idrottar så mycket att skolresultatet blir lidande.

För det första så är det enkelt att blåsa hål på argumentet. Spel har funnits mycket längre tillbaka än när man först började se det sjunkande studieresultatet. Punkt. Finns inte mycket mer att säga. Däremot så kan jag vara snäll och hålla med om att det kan sänka studieresultatet för vissa. Detta betyder att man helt struntar i studierna och ägnar sig åt annat, i detta fall tv-spel. Detta betyder dock inte att spelet är orsaken. Det man borde göra är att ställa sig en fråga kring varför man väljer bort studierna och hur detta kan ske. Ofta ligger det en annan orsak till grund för varför man flyr till spelen, vilket man här väljer att ignorera. Det är just här man gör fel. Man simplifierar problemet och förenklar människan till en simpel varelse där man istället i många fall kan se att människor delvis är unika och har olika problem. För mig var själva spelkulturen den sociala grupp som jag kände att jag hörde hemma i, och det finns nog många andra som känner på liknande sätt.

En annan sak som jag faktiskt håller med om är den fysiska påverkan som spel kan ha på barn. Detta gäller dock spel där man är stillasittande, vilket är majoriteten av de spel som spelas av barn idag. Man kan dock argumentera för att många spel kräver att man rör på sig och aktiverar kroppen. Det är just vid stillasittande aktiviteter utan pauser som det kan vara dåligt för kroppen dock. Detta gäller inte bara spelande, utan även vuxna människor som i stor utsträckning jobbar i ett stillasittande yrke. Som vuxen kan man få problem och skador kan börja visa sig vid för långt stillasittande utan aktiviteter. För ett barn är det desto värre. Detta eftersom att de växer. Skelettet formar sig allt eftersom vi växer och en sittande ställning istället för aktiviteter formar hur vi kommer att bli som äldre. För långt stillasittande kan alltså påverka dig som vuxen med skador eller göra det lättare att få skador. Detta har dock ingenting med skolresultatet att göra, utan vanlig folkhälsa. Än en gång så har Moderaterna rätt i att detta är föräldrarnas ansvar att se till så att barnen inte blir stillasittande allt för långa perioder. Som barn behöver man röra på sig. Däremot så har det visat sig att fysisk aktivitet ökar prestationerna i skolan, därav har vi idrott i skolan. Det finns även studier som visar att tv-spelande ökar vissa kognitiva funktioner också. En sund balans mellan dessa är att föredra, men man kan än en gång inte skylla på att skolresultaten blir lidande vid stillasittande.

Spel kan som sagt vara dåligt i för stora mängder, precis som med nästan allting annat här i världen. Det finns dock positiva aspekter med spelandet. Inte minst har det visat sig framgångsrikt hos vissa elever med spel i just skolan där man förenar intresse med studierna för att skapa intresse och engagemang. Allt handlar alltså om perspektiv och ingenting är så enkelt som att man bara kan peka på en kulturform och anklaga den för att vara en del i det försämrade studieresultatet. Då är vi snart tillbaka i att kritisera hårdrocken för att hjärntvätta barnen och förstöra deras framtid. Kanske är vi redan där. Jag hoppas bara ofta på att vi inte är lika trångsynta i Sverige som i USA. Men då är jag nog bara naiv. I slutänden så är det bara som vanligt ett försök att avsäga sig ansvaret och peka med fingret mot någonting annat, och än en gång är det kulturen som får lida för det.

Annonser

Om Robert Arveteg

Har skrivit om spel i bloggosfären sedan 2009. Först genom egna småprojekt för att sedan ansluta sig till bloggsajten Spelografi. Efter det har det varit en fantastisk resa på populära sajter som svampriket.se och nu senast som redaktör på eurogamer.se . Skriver numera om exakt det han själv vill, och inget annat.
Det här inlägget postades i Krönika och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s