När bensin hälls på konsolkrigets eldar

southparkconsolewar

Folk är arga på varandra, och då menar jag att man verkligen skriker ut hånfulla ord och påhopp mot varandra. Det hela grundar sig i att det är en ny konsolgeneration som startar i år. Alla vill att just deras val ska vara det bästa valet och man skyr inga medel för att verkligen bevisa att man gjort det bästa valet. Skit samma om man förlorar sin mänsklighet och ifall man skadar andra personer med sina ord.

Samtidigt så blir allt fler läsare medvetna om att just deras favorittidningar kanske inte är så objektiva som de önskar att de ska vara. Många är vi egentligen överens om att dagens spel är så pass komplicerade att det inte längre handlar om att räkna upp grafik, ljud och story som de enda komponenterna i ett spel, utan den personliga upplevelsen samt samhällsklimatet spelar lika stor roll idag på ett betyg. Spel har blivit en stor del av vardagssamhället. Tyvärr så lever allt för många kvar i att skribenter på större tidningar och sajter bör skriva så objektivt som det bara är möjligt. Vi bloggare kommer förvisso ganska så lindrigt undan i många fall, men även på den fronten så är människor arga ibland. De är arga för att vi skriver vad vi tycker.

På sajten Gamereactor så har det under den senaste tiden blivit ganska så mycket krigande i kommentarsfälten kring konsolsläpp och den nya generationen. Folk har blivit smärtsamt medvetna om att redaktionen har egna favoriter under generationen, vilket ibland syns i rubriksättning och ordval i texten som de väljer att publicera. Folk är arga och spyr ur sig rent ut sagt elaka kommentarer mot varandra och de som kritiserat deras favoritkonsol. Jag har förståelse för de som tycker att man på Gamereactor använder sig av skandal-rubriker och skrämmer upp läsare i onödan. Detta är konstruktiv kritik som man som skribent och redaktör ska kunna ta till sig. Hur de väljer att utnyttja åsikten från sin läsare är dock en annan femma.

Problematiken slutar dock inte här. Redaktörer på sajten nöjer sig nämligen inte med det här. Man är istället en del av problematiken. Istället för att styra diskussionen på ett professionellt sätt så tar man sida och går in i krigandet själva. Man fortsätter hävda att man skriver neutralt och går till motangrepp mot sina läsare, antingen genom att stänga av dem från sajten eller genom mothugg. Man sänker sig alltså delvis till hatarnas nivå.

Problematiken med ovanstående kan uppenbaras på flera sätt. För det första så fortsätter det att krigas i kommentarsfälten. Man häller bensin på en eld som redan flammar för fullt. Detta gör att de tar sida och skapar därför mer tydliga sidor av konflikten, alltså en konflikt som inte alls är speciellt nödvändig från första början. För det andra så går man företagens ärenden. En tidning som ska skriva om spel och som marknadsför sig som en speltidning som täcker flera konsoler, bör kanske inte gå ena sidans ärende. Visst blir konsoltillverkarna glada när de får gratis reklam, men det är inte det jag tycker att spelmedia ska syssla med. Vi ska kunna rapportera och ifrågasätta det som är fel med spelmarknaden, alltså ställa spelmakarna och konsoltillverkarna mot väggen. Detta gör Gamereactor delvis redan, men samtidigt som man blossar upp ett krig och tar sida. Någon annan som ser problemet i det? Det gör i alla fall jag. Vi behöver inte fler som slåss för sin konsol, snarare fler som släcker elden.

Gamereactor.se

Annonser

Om Robert Arveteg

Har skrivit om spel i bloggosfären sedan 2009. Först genom egna småprojekt för att sedan ansluta sig till bloggsajten Spelografi. Efter det har det varit en fantastisk resa på populära sajter som svampriket.se och nu senast som redaktör på eurogamer.se . Skriver numera om exakt det han själv vill, och inget annat.
Det här inlägget postades i Krönika och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s