Olämpligt material svårkontrollerat

Much info

Mina barn blir nästan varje dag bombarderade av olämpligt material som jag inte kan styra över. Det finns modeller som visas upp med midjan smal som hos en geting, och de syns överallt på stan på affischer som pryder väggar vart man än går. På tv blir reklamer allt mer utmanande och på internet så kan ett felaktigt tryck leda till att barnen ofrivilligt surfar in på porrsidor. Vad kan jag som förälder egentligen göra? Inte så mycket kan jag säga.

Vad som är olämpligt material är normalt sett en tolkningsfråga. Föräldrar tar in information och bestämmer sedan ifall materialet är lämpligt för våra barn. I vissa fall sköter olika myndigheter detta åt oss som t.ex när det handlar om åldersmärkning på diverse material. Jag är en av de föräldrarna som anser att det kan finnas mycket dåligt med många sorters intryck, men inser samtidigt att jag inte kan göra någon direkt inverkan för att hindra barnen från att se det. Det är istället långsiktigt som jag planerar och arbetar i form med att försöka påverka myndigheter och människor i min omgivning. Dessutom så är det ett heltidsjobb att vara förälder. Ofta sitter man ned och diskuterar olika saker som barnen tänker på. Ofta är det helt snedvridet och man kan ofta se att de blir inspirerade av förebilder som de skaffar sig på internet. Förr var det MTV som levererade dessa idoler. Idag är det YouTube.

I början av månaden hände det något som många höjde på ögonbrynen för. Nintendo stängde ned sin tjänst Letterbox för att tjänsten använts för att sprida barnporr med.  Det kan verka löjligt, men samtidigt så har nintendo en image och ett ansvar i och med att de har en sådan tjänst. De ville gå till bottnen med problemet och se till att deras tjänst inte längre användes för detta ändamål. Det är en god tanke. Problemet är att det var en stor andel användare som inte kände sig speciellt nöjda. Varför skulle de? Informationen spreds ju inte så att vem som helst kunde se den.

Det är detta som är problemet. Hur kan man kontrollera att den här typen av material inte sprids på tjänster som Letterbox? Även YouTube, Instagram och andra tjänster har läckor. Enkelt skulle man kunna säga att barnen inte fick använda dessa tjänster. Ja, svårare än så är det inte. Dessutom kan det vara bra att ha koll på vad det är som barnen tittar på. Det kan handla om att ha datorn stående på en offentlig plats i hemmet eller att de bara får titta på Youtube på plattan ifall de är i närheten av en vuxen. Tyvärr är det den typen av ansvarstagande som måste göras ifall man vill ge barnen tillgång till den här typen av underhållning. Vad är det någon trikåsnubbe brukade säga? Med stor familj följer stort ansvarstagande?

Det vi däremot kan göra, och bör göra någonting åt är information som påtvingas oss i det offentliga rummet. Annars handlar det enligt min mening om hederligt ansvarstagande från förälderns sida. När det gäller de som sprider barnporr mellan varandra så finns det bara en sak att göra. Polisanmäl de jävla asen!

Annonser

Om Robert Arveteg

Har skrivit om spel i bloggosfären sedan 2009. Först genom egna småprojekt för att sedan ansluta sig till bloggsajten Spelografi. Efter det har det varit en fantastisk resa på populära sajter som svampriket.se och nu senast som redaktör på eurogamer.se . Skriver numera om exakt det han själv vill, och inget annat.
Det här inlägget postades i Krönika och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s