Blogg100: Inlägg 6/100 – Voddler, Viaplay eller Netflix?

När det gäller streamingtjänster i Sverige har det länge varit begränsat till tvkanalernas payperviewtjänster. Men det var tills Voddler snubblade in på marknaden och erbjöd många filmer gratis i utbyte mot att man fick titta på reklam i en kvart innan filmen startade. Voddler var i början riktigt dåligt både vad det gällde streaminghastigheten och bilden överlag, men idag har Voddler växt ifrån barnsjukdomarna och fungerar relativt smärtfritt.
De erbjuder fortfarande gratis filmtittande i utbyte mot reklam, men nu har de kompletterats med nya blockbusters till ett rimligt hyrpris och dessutom har de lagt till en tjänst (voddler plus) där man betalar månadsavgift för att få se gratis filmer och tv-serier utan reklam. Dessutom kan man ladda ner de filmer man vill se och ta med sig om man åker iväg (därmed slipper man laggigt mobilt internet) och det kostar lika mycket som de konkurrerande tjänsterna Viaplay och Netflix, dvs 79kr. Voddler går att se på datorn, och genom en app till både android och ios. Nackdelen med Voddlers tjänst är att det trots alla tusentals filmer och serier som de säljer tjänsten med är ganska ointressanta sådana.

Viaplay var först en del av Viasats ondemandtjänst som erbjöd filmer och sport om man var viasatkund. Numera är Viaplay en separat tjänst som erbjuder 3 paket: TV, TV & film och TV, film och sport. Vill man ha mellantjänsten får man betala 79kr/månad och det finns en hel del filmer att välja mellan, samt en del program som visas på TV3, TV6 och TV8. De serier som finns är dock få och inte kompletta. Men när det gäller filmer finns det en rätt stor mängd tillgängliga plus möjligheten att hyra nyare filmer som on-demand. Viaplays storhet är dock deras tillgänglighet. Man kan titta på Viaplay genom vissa smartTV, genom datorn (både PC och Mac), med en app till android och iphone, ipad, samt på PS3 och nu även Xbox360. Det som drar ner betyget lite är att för att kunna titta på streamat innehåll på PS3 och 360 krävs deras respektive premiumtjänster; PSplus på PS3 och Live Guld på 360. Däremot kan man på PS3an hyra filmer från Viaplay utan plus, men om samma gäller på Xboxen vet jag inte.
En annan nackdel som Viaplay har är deras begränsning av antalet enheter man kan ha sitt konto på. Max 4 enheter får använda Viaplay och det är väldigt få i dagens tekniksamhälle med smartphones, SmartTV-apparater, datorer och spelkonsoler.

Sist ut har vi Netflix som erbjuder filmer och TV-serier för samma pris som de 2 tidigare nämnda. Dvs 79kr/månad för obegränsad streaming. Utbudet är OK, men även om det läggs till nya filmer och TV-serier (där alla äldre serier är kompletta) så är filmutbudet väldigt magert och det är svårt att hitta nya filmer att se pga Netflix rekommendationssystem. På pappret är det ett superbra system som lär sig vad man gillar genom ens betygsättningar av redan sedda serier/filmer, men det döljer också resten. Jag vill gärna se allt och själv välja istället för att systemet (som i all ärlighet inte vet varför jag gillar något) ska hitta något åt mig. Rekommendationssystemet är en bra idé, men det borde vara användarstyrt, dvs att man själv kan be om rekommendation baserat på ens betyg. Netflix är dock värt sin månadsavgift bara pga de serier som tillhandahålls. Alla säsonger av Buffy, Förhäxad, Fringe, Dr Who, Roswell, Firefly, Star Trek: The original series och många fler. Oftast saknas dock sista säsongerna av nyare serier som Dexter, Bones och The Walking dead, men hellre det än att de bara har senaste säsongen.
Netflix är verkligen bäst av dessa 3 tjänster vad det gäller tillgängligheten. Man kan titta på datorn, vissa SmartTV, Wii, wiiU, android, iphone/ipad, PS3 och på Xbox360 (om man har Live Guld dvs). Det finns heller ingen begränsning i antal enheter/konto utan det är fritt fram att lägga in appar på sina smartphones, PS3 och datorer.

Jag ber om ursäkt på förhand för eventuella fel i min text. Jag är genomförkyld och tjock i huvudet, men tror att det mesta stämmer. Oavsett så hoppas jag att ni förstår att detta är mina egna observationer av de tjänster som erbjuds. Det finns ett antal andra liknande tjänster, men då de antingen är mycket dyrare och mer begränsade (HBO) eller med dålig tillgänglighet (FilmNet och i viss mån HBO) så vill jag inte lägga dem i samma kategori.

Annonser

Om Elin aka Xareena

Spel- och teknikgalen fembarnsmamma. Äger alla konsoler denna generation och x antal från de tidigare generationerna. Har en förkärlek för Sonys konsoler och älskar troféer.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Blogg100: Inlägg 6/100 – Voddler, Viaplay eller Netflix?

  1. niklas skriver:

    Netflix har kanske dåligt utbud jämfört med fulsajter, men jämför med valfri play eller VOD tjänst är utbudet rent enormt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s