Halloween

När Jerry Olsson aka Sätrapöjk frågade på Twitter om någon kände för att skriva en filmlista inför Halloween så räckte jag snabbt upp handen. Min absoluta favoritgenre är ju Skräck. Psykologisk skräck, blodig skräck, våldsam skräck. Till och med B-filmsskräck slinker ner när jag ska titta på film. Det har till och med gått så långt att maken inte längre bryr sig om att protestera när ännu en ny skräckfilm ska ses på. Nu har i alla fall jag och Jerry  skrivit en liten krönika med våra bästa filmtips inför Halloween tillsammans. Om ni inte vet vad ni ska titta på och vill ha tips är detta inlägget för er.

Jerry rekommenderar:

Staden Som Fruktade Solnedgången.

Delvis en dokumentärsfilm och delvis en skräckfilm. Denna verklighetsbaserade historia handlar om en by i Arkansas som levde i skräck från en seriemördare. Filmen, som släpptes 1976, påminner mycket om Halloween och Friday The 13th, är faktiskt äldre än de mer kända filmerna. Mördaren fångades aldrig och ingen visste vem han var och varför han mördade. Staden Som Fruktade Solnedgången är riktigt svår att få tag på, den finns inte på DVD eller Bluray i Europa, så prova på Ebay.

En liten notis: I Scream nämns den här filmens titel i en scen.

The Others.

Stilfull spökfilm med en fantastisk Nicole Kidman i huvudrollen, där hon spelar en mamma som bor i ett mörklagt hus med sina två ljuskänsliga barn. Så småningom får de reda på att huset är hemsökt av spöken. Ljussättningen, mörkret och filmens foto är så bedårande vackert och främst Kidman gör ett helvetes bra jobb som skådespelerska i den här moderna skräckfilmsklassikern. En skräckfilm behöver inte blod och gore för att den ska vara ryslig, det räcker med bra klippning och en regissörs noggranna timing.

Zombieland.

Kan man se en skräckfilm och skratta? Javisst kan man det. Nu är Zombieland inte läskig men riktigt underhållande. Jag gillar Jesse Eisenbergs regler som man måste följa för att överleva zombieinvasionen. Woody Harrelson är lysande som Tallahassee, en hårdkokt jävel som är ute efter Twinkees. Zombieslakt har aldrig varit roligare än i Zombieland. Se den gärna idag.

Evil Dead 2.

Sam Rami gjorde en av 1980-talets mest läskiga och mest omtyckta skräckfilmer genom tiderna, Evil Dead. När han gjorde en uppföljare så gjorde han det med stil, svart humor och träffsäker skräck. Bruce Campbell var med i föregångaren men här visar han mer att han är en mottafokkin’ badass till hjälte, så häftig att New Line Cinema ville ha med Ash i en uppföljare till Freddy Vs. Jason. (vilket Sam Raimi sa nej till) Evil Dead är på sätt och vis en parodi på föregångaren men folk som gillar gore, blod och annat äckel kommer att bli förtjusta – eller som Ash säger i filmen; Groovy!

En liten notis: Boken  Necronomicon som är med i all Evil Dead-filmerna, är också med i Jason Goes To Hell.

Nosferatu.

Nu undrar ni säkert varför jag har en stumfilm från 1922 med här? Det är därför att det är en stilfull klassiker, och aldrig har en vampyr varit så karismatisk och ful på samma gång som Nosferatu är. För 90 år sedan fanns ju inte saker som CGI, färgfilm eller splatter, utan man fick förlita sig på bra klippning. Nosferatu må inte vara den bästa film som finns, men den förtjänas att ses på. Den är för mig mer vampyrfilm än någon av Twilight-filmerna kommer att bli.

Trailern nedan är omklippt för blurayutgåvan.

Elins skräckfilmstips:

Paranormal Activity.
Det finns 3 i serien och de följer alla samma riktlinjer. Allt är filmat på handkamera eller CCTV (säkerhetskameror) och är gjorda i stil med  The Blair Witch Project där det handlar om upphittad material. Titta först på ettan, men tvåan och trean är också intressanta och ger större djup åt berättelsen. Passar bäst för spök/poltergeistkvällen.

Trailern från den första filmen:

Poltergeist.

 

I samma kategori som föregående har vi denna gamla film. Den handlar om en familj som flyttar till ett nytt hus där det börjar spöka. En klassisk film som fortfarande håller. De nästkommande filmerna med samma namn är inte lika bra, men är också värda att se om man gillar hemsökelser.

Creep.
Jag gillar rysliga skräckisar med isolering som huvudtema så vad passar då bättre än en film där huvudpersonen somnar när hon väntar på tunnelbanans sista tåg? Creep är riktigt obehaglig och påminner mig om spelet Condemned. Dessutom kan jag glatt meddela att den finns på Netflix.

Final Destination 1-5.

Final Destination-filmerna följer alla samma enkla upplägg: Ett gäng människor går på flyg/buss/etc, alla dör. En person vaknar upp innan något hänt, övertalar massor att gå av och olyckan sker utan dem. Nu när de har lurat döden, kommer döden komma efter dem i den ordning de skulle dött på i det mer makabra sättet efter det andra. Konceptet för filmerna är enkelt. Men det är inte för handlingen man ser dessa filmer utan för de blodiga dödscenerna. Gillar man inte blod och våld så kanske inte dessa filmer är intressanta.
Trailern är för Final Destination 5:

Event Horizon.
Sist, men inte minst vill jag rekommendera denna skräckfilm som utspelar sig i rymden. Den handlar om ett team som stöter på ett rymdskepp som försvann spårlöst på sin jungfrufärd. En skräckis som definierar uttrycket: I rymden kan ingen höra dig skrika. Att Sam Neill och Lawrence Fishburne (CSI, Matrix) är med gör bara filmen mer episk.

Nu hoppas vi att ni har hittat något att titta på så här till Halloween och önskar er en riktigt skrämmande Halloween!

Med vänliga hälsningar från  Elin Warnecke Arveteg och Jerry Olsson.

 

Annonser

Om Elin aka Xareena

Spel- och teknikgalen fembarnsmamma. Äger alla konsoler denna generation och x antal från de tidigare generationerna. Har en förkärlek för Sonys konsoler och älskar troféer.
Det här inlägget postades i Krönika och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Halloween

  1. Therese skriver:

    Tack så jätte mycket för alla tips! Blir att se massa bra och läskiga filmer ikväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s