5 snabba: Androidspel

Det känns lite skönt när man väl hittar någon som faktiskt recenserar spel till android. Det har varit lite av en bristvara, men som har börjat dyka upp allt eftersom att android har fått fler spel och fler sålda enheter. Själv fortsätter jag att skriva om mina intryck kring de android-spel som jag spelat. Här kommer fem stycken till:

Majesty: Fantasy Kingdom Sim

Majesty släpptes ursprungligen till Pc och Mac under 2000. Sedan dess så har vi fått en version till Linux, och förra året till Android- och IOS-system, om än i något förenklad form.

Majesty är ett rts, alltså ett realtidsstrategi-spel. Du bygger dina byggnader med hjälp av skatter som du samlar in allt eftersom och bygger upp en stad bestående av marknader, vapenaffärer och byggnader som producerar hjältar som sedan utnyttjar de här byggnaderna för att utrustar sig själva, vilket gör att du får mer pengar. Hjältarna går dock inte att styra då de har en egen vilja, men du kan påverka dem genom att sätta ut belöningar ifall de besöker olika platser eller anfaller en fiendebas.

Spelet erbjuder ett förvånansvärt stort djup med en mängd scenarion att spela igenom. Många gånger så har det även förvånansvärt hög eller ojämn svårighetsgrad. Detta är dock inget som har förstört spelet som upplevelse och jag vill än en gång tacka Holmberg borta på Spelkriget för tipset.

Lair Defense

Här har vi ännu ett TD (Tower Defense) som skulle kunna räknas in i mängden. Det som istället gjorde att jag inte lade ifrån mig just det här TD efter några dagars spelning är möjligheten till att levla upp dina färdigheter och dina torn, vilket gör att jag till och med spelar igenom gamla banor för att levla upp mig för att klara framtida banor på ett enklare sätt.

Antalet torn i spelet är dock magert och består endast av tre typer, nämligen de vanliga Eld, Is och Gift. Rent strategiskt så finns det inte stora möjligheter. Banorna är förutbestämda och ibland enformiga och det finns även ett bestämt antal platser. Banorna är dock relativt korta och har ett högt tempo, vilket kan vara bra till de här formaten när man behöver något att göra en kort stund för att dra ut på tiden.

Spelet är dock helt klart värt att prova (speciellt för TD-fantaster) och går att ladda ned gratis.

Shadow Era

Jag gillar kortspel av olika de slag. Helst så ska det även vara fysiska kort för att få känna känslan av riktigt ägande och samlande. Däremot så finns det möjligheter till virtuella kortspel, vilket har visat sig i och med att Magic bland annat finns på PSN osv.

Shadow Era är ett kortspel utan något egentligen eget att stå på. Man har byggt upp en meningslös kampanj som gör att du kan spela mot en virtuell motståndare. Nej, det roliga är i sådana fall att spela mot andra spelare, och då helst de du känner. Man har tagit till vara på det och även lagt in cross-play, vilket gör att du kan spela med både spelare till IOS och Android. Dock så är det inte jättemånga som spelar, utan spelet gör sig som sagt bäst med en vän.

Korten innehåller fin artwork, men layouten är direkt hämtad från mer kända kortspel. Bristen på varierande kort kan också avskräcka många, men korten är å andra sidan inte dyra alls. Ett startpakeket eller boosterpack kostar runt en tia.

The Sims FreePlay

Det här spelet var lite som en chock för mig. Att EA skulle ge ut ett gratisspel var ungefär lika troligt som att flygande grisar skulle flyga förbi utanför fönstret. Nu flyger det grisar utanför fönstret och EA har gett ut en gratisversion av the Sims. Eller njae, bortsett från de flygande grisarna så talade jag sanning. Jag tittar dock fortfarande ut genom fönstret då och då.

Sims Freeplay är en nerbantad version och som roar på sitt sätt. Spelet är inte helt olikt de olika önskningarna som ens simmar har under de vanliga Sims-spelen, bara att du samlar på dig erfarenhetspoäng när du klarar av dina mål. På så sätt så får du tillgång till nya material i spelet.

Du har dockmöjligheten att skapa Simmar på samma sätt som i de större spelen, bara med mer begränsning. Dock är variationen större än jag först trott och du får lätt en varierad liten by. Själva grejen är också att du bygger hela din befolkning själv, vilket ger det en lite annorlunda klang än om man försöker spela med enbart en person.

Om du ska skaffa det här spelet? Skojar du? Det är gratis. Dessutom så bjuder det på en rolig spelupplevelse som ett alternativ till den stora produkten till Pc och konsoler. Helt klart värt att prova i alla fall.

Lep´s World

Kopior på Super Mario finns det många av. En del bra, en del dåliga. Lep´s World är en av de dåliga. I första världen så är igenkänningsfaktorn stor, även om man bytt ut karaktärer och miljöer. Skillnaden är att spelet är groteskt enformigt med liknande plattformsmoment om och om igen. Dessutom är musiken den samma hela tiden och miljöerna ändrar inte heller utseende. Dessutom var det för lätt.

Ni som ändå tycker om skamlösa kopior kanske kan ge det en chans. Det är som sagt gratis. Ni andra kan göra något annat istället. Kanske skulle ni ta er en runda Super Mario Bros till istället. Jag tvekar på att det kommer vara sämre än det här spelet om du så spelar det 100 gånger i rad.

Annonser

Om Robert Arveteg

Har skrivit om spel i bloggosfären sedan 2009. Först genom egna småprojekt för att sedan ansluta sig till bloggsajten Spelografi. Efter det har det varit en fantastisk resa på populära sajter som svampriket.se och nu senast som redaktör på eurogamer.se . Skriver numera om exakt det han själv vill, och inget annat.
Det här inlägget postades i Recension, Speltips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s