En Sony-fanboy talar ut om PSN-attacken

Bilden är lånad från Gamereactor.se

Den här veckan har väl ingen undgått att PSN varit nere. Jag och min fru som är smärre Sony-fanboy/-girl (min fru lite mer fangirl :P) har inte heller kunnar försvara vissa saker. Visst är det fruktansvärt tråkigt att man hackat PSN och det är helt klart fruktansvärt att man kommit över personuppgifter. Däremot så är det osäkert att de kommit över kreditkortsuppgifter. Man skall däremot ta det säkra före det osäkra och man kan med enkelhet komma undan att få sitt kontokort länsat. Det enklaste är att helt enkelt beställa ett nytt kort. Det tar inte alls långt tid och är en suverän försäkring. Utöver detta så gäller det att bara hålla koll på sitt konto (som vanligt).

Däremot så kan jag inte säga att varken jag eller min fru varit speciellt oroliga. Vi har för nuvarande Visa, som erbjuder tjänsten Verified by Visa. Detta gör att man inte kan handla med kortet på en sajt utan att den är verified by visa, och man måste även kunna sitt lösenord vid det tillfället som man tänker handla. I vårt fall så är det även ett unikt lösenord.

Utöver detta så använder vi oss även av ett digitalt kontokort när vi handlar som vi kan använda oss av på till exempel PSN eller XBLA. Det här kontokortet kan man ställa in så att det bara är aktivt under en viss tid, vilket bara brukar vara under den dagen som vi handlar på det. Vi väljer även hur mycket pengar som ska vara på det digitala kontokortet, vilket är precis den mängden som vi tänker använda oss av.

Många föräldrar kanske har använt sina kort till sina barn efter att de i veckor suttit på knä för att kunna få ett DLC-paket, och föräldrarna har rätt i att vara försiktiga. Det jag vill visa med det här inlägget är att det finns en mängd sätt att försöka skydda sig på när man handlar på internet, för tro inget annat än att detta kan hända vilken sajt som helst (och ja, det kan även hända för Microsoft). När en hacker väl bestämt sig så är det sällan något som kan stå i hans väg, inte ens Pentagon har det visat sig.

Däremot så kan det vara lite svårare att ta hand om sina andra hemsidor. Det är nämligen så att hackarna kom över ditt lösenord till PSN, så har du samma lösenord på en annan hemsida så gäller det att du byter snabbt. I riskzon ligger din mailadress samt användarkonton till till exempel Blizzard, Steam och annat som du lagt ned mycket tid och pengar på. Glöm inte heller att byta lösenord på PSN när det startar igen, vilket det enligt uppgifter ska göra inom en vecka.

Nu är det dock så att mycket av kritiken har varit välriktad. Jag tycker till exempel att man kunde informerat om händelsen lite tidigare, och kanske kunnat hantera det på ett smidigare sätt. Nu talar många om att de ska bli stämda för dittan och dattan, vilket enligt analytiker kan bli en riktigt dyr affär för Sony. Faktiskt så dyr att Sony skulle kunna tänkas sluta tillverka spelkonsoler i framtiden. Och vem vet? Företag har gått under för mindre, men jag tror inte att Sony tänker ge upp än.

Nyligen rapporterade även Sony att man tänker kompensera sina användare för den tiden som PSN varit nere. Många kritiker har skrikit sig hesa om att debör bli kompenserade med pengar och diverse annat trams. Personligen förväntade jag mig ingenting. Möjligen trodde jag att plusanvändare och onlinespelare som betalar någon form av månadsavgift skulle bli kompenserade, men inte lilla jag. Vi som hade ett konto innan PSN stängdes ned skall alltså få välja ut en av utvalda produkter på PSN, samt få 30 dagars Playstation plus (vilket även de tidigare plusanvändarna ska få utöver det som de betalat för).

Nu är det så att detta inte kan få oss att glömma. Detta kommer va en av de största skandalerna i spelhistoriens korta liv, trots att vi blir kompenserade. Glöm inte heller att detta kunde ha varit mycket, mycket värre. Nu återstår bara att se ifall våra uppgifter verkligen kommer att dyka upp på internet och hamna i fel händer. Än är det nog inte slut.

Vill du veta mer? Läs Jonas Mäkis tankvärda artikel på Gamereactor kring området. Länken hittar du HÄR!

Annonser

Om Robert Arveteg

Har skrivit om spel i bloggosfären sedan 2009. Först genom egna småprojekt för att sedan ansluta sig till bloggsajten Spelografi. Efter det har det varit en fantastisk resa på populära sajter som svampriket.se och nu senast som redaktör på eurogamer.se . Skriver numera om exakt det han själv vill, och inget annat.
Det här inlägget postades i Speltankar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En Sony-fanboy talar ut om PSN-attacken

  1. Ping: Veckans Gamingmoments « Spelföräldrarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s